Lär känna Sopsamlarmonstren

Sopsamlarmonster är monster som bor i skogen utanför återvinningscentralerna och samlar skräp. Det finns 19 Sopsamlarmonster som på ett roligt sätt förmedlar kunskap om de vanligaste typerna av avfall och vatten. Varje monster har ett eget favoritskräp och samlar givetvis endast på de sopor som tillhör just deras fraktion. Alla monster är bra på olika saker, Prassel är till exempel duktig på språk och Kompostina har koll på kretsloppet. Lär känna några av Sopsamlarmonstren!

Batman är rund och grå och håller ett rött batteri i handen.

Batman

Batman är en laddad kille. När hans energi börjar ta slut går han på upptäcktsfärd och letar efter nya batterier. Det finns många olika modeller och allra mest gillar han de som ser ut som små knappar. Batterier är oftast väldigt små och kan vara svåra att hitta, det är tur att Batman ofta har fullt med energi och orkar leta länge.

Elli är ljusblå och håller en trasig surfplatta under armen

Elli

Elektriska saker är Ellis favorit. Plattång, Ipad och mobil – allt kan hon ta hand om. De två små antennerna på huvudet känner av minsta lilla elektriska vibration av elavfall. Det underlättar för Elli när hon går på samlarjakt. De andra monsterna gillar inte när hon vill kramas, de får så lätt stötar av henne.

Farao är orange och ser arg ut.

Farao

Farao är en lite farlig tjej. Hon blir arg som ett bi när hon inte hittar sitt farliga avfall, det kan man se på hennes svans som ser ut som en stubin. Det hon älskar mest är gammalt intorkat nagellack och hårspray. Ibland kan det vara lite lurigt med vad som är farligt avfall med Farao hon har stenkoll.

Elli är gul och orange och ser ut som en eldslåga.

Flamman

Eld och värme är något som Flamman brinner för. Hon samlar på allt som ingen annan vill ha. Blöjor, diskborstar och nappar, det är grejer det! Förr hade Flamman ett stort jobb med att samla in allt brännbart som människorna slängde fel, det var nästan så att hon brände ut sig. Flamman tycker det är skönt att hon hittat kompisarna Plastis och Pappis som hjälper henne att samla in förpackningar. Hon kan nu luta sig tillbaka och bara samla in de saker som verkligen ska till brännbart, som gamla CD-skivor.

Kompostina är grönbrun med en rosa blomma på huvudet

Kompostina

Bananskal, äppelskrutt eller pasta, Kompostina samlar på de mesta i matväg. Hon vet att det är viktigt att vi minskar matsvinnet därför blir hon extra glad när hon hittar rester som faktiskt inte går att äta. Kompostina är alltid hungrig, och hör du något kurra väldigt högt, ja då är det hennes mage. Hon sprider en ljuvlig doft i gruppen och har därför två följeslagare – flugorna Bill och Bull! Som den organiska varelse Kompostina är så växer det självklart vackra blommor på knoppen.

Metallika är grå och fyrkantig och har en konservburk på huvudet.

Metallika

Metall är det bästa Metallika vet. Han samlar på allt som är hårt att ta i och låter när man slår på det, precis som han själv! Det bästa han vet är konservburkar, för locket
ser så roligt ut på dem. Med sin egengjorda hatt på huvudet känner sig Metallika finast i gruppen. För vad är väl finare än glimmande metall?

Pappis är rosa och har en fruktkartong om magen.

Pappis

Papper finns det gott om, det gillar Pappis som samlar på gamla pappersförpackningar. Kellogspaket, skokartonger och gräddpaket är några av hans favoritsaker. Pappis absolut finaste sak är en fruktkartong han hittade när han var liten, han älskar sin fruktkartong så mycket att han alltid bär den med sig var han än ska. Pappis är väldigt lättskrämd, då är det bra att bära en kartong på magen för när han blir rädd då gömmer han sig i sin kartong. Visst är det smart!

Plastis är grön och har ett stort öga samt två horn på huvudet.

Plastis

Plastförpackningar det är bra att ha, tycker Plastis. Att bygga uppfinningar och nya leksaker av gamla förpackningar är riktigt skoj. Det bästa av allt, när du samlar plastförpackningar och slänger dem tillsammans förvandlas dem till ny plast och nya plastförpackningar! Plastis kan framstå som skrämmande med det stora ögat och hornen på huvudet men det är helt fel. Han är väldigt snäll och ganska blyg.

Prassel är röd med gula taggar längs med ryggen och ner över svansen.

Prassel

Tidningar kan Prassel läsa i evigheters evighet. Olösta korsord, roliga historier och gårdagens nyheter – ALLT vill hon läsa. Prassel gillar att vara ensam, hon sitter gärna lutad mot sitt favoritträd och läser och läser och läser. Om något av de andra monsterna kommer och stör henne, då skrämmer hon dem med en liten
skakning av de gula taggarna på ryggen… Läskigt!

Sopsamlarmonster-logotyp

På skolhemsidan www.mittavtryck.se Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om alla de Sopsamlarmonster som finns och hur det gick till när de hittades första gången.

UPPSHOVSMAKARE

Sopsamlarmonster är varumärkesskyddade. De är formgivna av Exakta Creative AB och Hässleholm Miljö AB är upphovsmakare. Du hittar mer material och information på skolhemsidan www.mittavtryck.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

KONTAKT

Har du frågor om Sopsamlarmonster eller vill du veta mer? Hör av dig till kommunikationsenheten!

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.