Textil

Dina gamla kläder hör inte hemma i soptunnan! Från och med 1 januari 2025 är det krav på separat insamling av textilavfall. Det betyder att du inte längre får slänga till exempel kläder i soporna hemma. Textilier som du inte längre har nytta av ska sorteras och lämnas till återbruk och återvinning.

Illustration av ett klädstreck med kläder i olika färger som hänger på tork. 

Syftet med lagkravet är att minska belastningen på miljön och möjliggöra ökad återanvändning och återvinning av de tusentals ton textilier som annars hamnar bland hushållssoporna. Kravet gäller överallt där textilavfall uppstår, i hushåll och i verksamheter, inom hela EU.

Vad är textilavfall?

Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, ska lämnas till återvinning. Om en produkt består av flera material avgör det dominerande materialslaget om det ska sorteras ut som textilavfall.

Exempel på textilier

  • Dukar
  • Filtar
  • Gardiner
  • Handdukar
  • Hattar
  • Kepsar
  • Kläder
  • Mattor
  • Slipsar
  • Sängkläder
  • Väskor av textil

Större textilier som inte ryms i insamlingsbehållaren, exempelvis mattor, kan lämnas på återvinningscentralen.

Lämnas till: Insamlingsbehållare för textilier, Återvinningscentral.

Insamling på återvinningscentraler och återvinningsstationer

På flera av våra återvinningscentraler och återvinningsstationer finns det gröna klädinsamlingsboxar från Human Bridge, Emmpatus och Humana second hand. I boxarna kan du lägga sängkläder, gardiner, handdukar och kläder med mera. Det behöver inte vara helt, men det måste vara torrt och rent. Lägg textilierna i en plastpåse och knyt ihop den väl. Insamlingsorganisationerna hämtar textilierna och ser till att de tas om hand på bästa sätt.

För att få placera en insamlingsbehållare på en återvinningscentral eller återvinningsstation behövs ett avtal med SÅM. Vi samverkar i dagsläget med tre olika organisationer för insamling av textilier:

Större textilier som inte ryms i insamlingsbehållaren och textilier som är hårt nedsmutsade, kontaminerade eller blöta kan lämnas på återvinningscentralen. Kontakta personal på plats.

Viktigt att tänka på:

  • Du kan lämna både hela och trasiga textilier i klädinsamlingsboxarna.
  • Textilier som lämnas i klädinsamlingsboxarna måste vara rent och torrt. Lägg textilierna i en plastpåse och knyt ihop den väl.
  • Varje gång du lämnar textilavfall till återbruk och återvinning bidrar du till en hållbar framtid!

Varför ska textilier sorteras?

I Sverige har vi en hög konsumtion av textil och kläder. Samtidigt visar studier att vi använder våra textilier och kläder allt kortare tid. Det ger en stor miljö- och klimatpåverkan. Svenskarnas konsumtion av textilier leder till utsläpp på över fyra miljoner ton koldioxid varje år. Det är som att köra 850 000 varv runt jorden med bil. Utöver detta skapas mycket avfall i produktionen som konsumenten aldrig ser – osynligt avfall. Ett par jeans ger upphov till 28 kilo osynligt avfall. Men du kan göra skillnad!

För att spara på jordens resurser behöver nyproduktionen av textilier minimeras. Alla kan bidra, bland annat genom att inte köpa nya textilier i onödan. Behöver du något nytt finns det idag flera stora marknader för second hand-produkter. De textilier du redan har men som du inte längre har nytta av hör inte hemma i soptunnan. Ge dina kläder en andra chans genom att lämna dem till återvinning, då bidrar du till en hållbar framtid.

Illustration av en person som provar en röd skjorta. Bredvid står en annan person hållandes i en galge med en grön skjorta.

Vad händer med textilierna som samlas in?

SÅM samverkar med tre olika organisationer för insamling av textilier:

Organisationerna arbetar på olika sätt, men gemensamt är att allt som samlas in sorteras. Hela kläder och andra textilier säljs i Sverige eller skickas utomlands för försäljning. En del av textilierna som inte kan återanvändas blir industritrasor, annat återvinns till bilinredning eller isolering.

Sidan uppdaterades senast: