Hemkompostering

En stor del av ditt hushållsavfall består av komposterbart organiskt material. Genom att kompostera kan du bidra till att minska mängden sopor, och genom att omvandla ditt köksavfall till kompostjord som du sedan kan använda i din trädgård skapar du ditt eget lokala kretslopp.

Frågor och svar

Vad kan jag lägga i min varmkompost?

Knapp: Expandera för svar

I en varmkompost kan du lägga allt rens från kött, fisk och annan mat, äggskal, alla blad och blast från sallad, kål, morötter och andra grönsaker, kaffesump, bröd, vissna blommor och blad, burströ från smådjur och mindre mängder servetter och hushållspapper.

Vad är en varmkompost?

Knapp: Expandera för svar

En varmkompost är en isolerad, tät kompost där skadedjur inte kan ta sig in. Den har isolerade väggar för att klara temperaturer ner till -10°C. I en varmkompost kan både hushållsavfall och trädgårdsavfall komposteras.

Hur gör jag för att börja hemkompostera?

Knapp: Expandera för svar

Först behöver du bestämma om du vill kompostera enbart trädgårdsavfall, eller både trädgårds- och matavfall. Om du vill kompostera trädgårdsavfall så kan du göra detta utan tillstånd. Matavfallskompostering kräver däremot att du lämnar in en anmälan till den nämnd i din kommun som ansvarar för tillsyn gällande avfallsfrågor. Om du är osäker på var du ska vända dig, kontakta oss.

För kompostering av enbart trädgårdsavfall räcker det med en oisolerad trädgårdskompost, ska du kompostera både mat- och trädgårdsavfall så behöver du skaffa en varmkompost. Kompostbehållare i olika modeller och prisklasser kan köpas på byggvaruhus, stormarknader och trädgårdsbutiker. Tänk på att en liten kompost är svårare att hålla igång och lättare fryser på vintern än en stor. En isolerad kompost bör rymma minst 200 liter, cirka 50 liter per person i hushållet.

Tips för en väl fungerande kompost

Knapp: Expandera för svar
 • Börja gärna kompostera på våren eller sommaren, då är det lättast att få en väl fungerande kompost
 • Placera komposten i skugga eller halvskugga
 • Börja med ett rejält lager kvistar i botten för att få syretillförsel underifrån
 • Tillsätt gärna lite kompostjord, stall- eller hönsgödsel – det hjälper igång processen
 • Lägg hellre på lite och ofta, än mycket och sällan
 • Finfördela köksavfallet innan du slänger det i komposten
 • Låt maskar komma in och hjälpa till med nedbrytningen
 • Täck nyslängt matavfall med ¼ strö: gräsklipp, sågspån, sönderrivna äggkartonger, hackad halm, torra löv, flis och liknande
 • Rör om minst en gång i veckan
 • Färdig kompost är mörk och smulig – och den luktar jord. Låt den då eftermogna övertäckt i 2–3 månader.
 • Tänk på att det tar tid för komposten att bli färdig. I en väl fungerande varmkompost tar hela processen från avfall till kompostjord ungefär åtta till tio månader.
SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.
Vi använder kakor (cookies) på samiljo.se. Genom att klicka på "Jag godkänner kakor" samtycker du till användningen av kakor. Läs mer Jag godkänner kakor Jag godkänner inte kakor