Pantsystem

PANTA SNABBT OCH MYCKET PÅ EN GÅNG

I slutet av mars 2022 får vi en ny pantmaskin från Pantamera på Stomsjö återvinningscentral. Med storpantarautomaten Pantamera Express tömmer du enkelt hela säckar med burkar och PET-flaskor i ett fack. På ett par minuter tar automaten emot 100 förpackningar.

Du kan välja mellan fyra utbetalningssätt:

  • Insättning på bankkonto via Mobilt BankID.
  • En värdekupong som du kan handla för i din mataffär
  • Skänka panten till någon av de föreningar som finns anslutna till föreningskonceptet.
  • Skänka panten till välgörenhet, det finns flera olika organisationer att välja mellan.

För att få pengarna till ditt konto behöver du ladda ner appen ”Minpant” och skapa ett konto, du behöver även ha ett Bank-id.

Vad kan jag panta?

Alla burkar och flaskor som har ett svenskt pantmärke ingår i det svenska pantsystemet. De förpackningarna har klarat av granskningen innan de anslutits och är på så sätt garanterade att kunna återvinnas till nya burkar och flaskor. Att en förpackning kan pantas innebär att du betalar en pant för den vid inköpet, som du sedan får tillbaka när du lämnar tillbaka förpackningen.

En pantförpackning som pantas kan återvinnas som livsmedelsgodkänd aluminium eller plast. Det innebär att materialet kan användas till nya burkar och flaskor. Dessutom gör den slutna materialåtervinningen att vi sparar enorma mängder koldioxid.

Viktigt att panta

I Sverige är målet att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas och de senaste åren har vi legat strax under, vilket gör oss till bland de bästa i världen på att panta. Pantstatistiken från 2020 visar att vi sammanlagt pantade över 2,2 miljarder burkar och flaskor - vilket motsvarar 214 förpackningar per person. Det betyder att vi nu har uppnått en pantningsgrad på 88 procent.

Föreningar

Som ideell förening har ni möjlighet att kostnadsfritt anmäla er till Pantameras föreningskoncept och tjäna pengar på er pant. Läs mer här: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Pantmaskin från Pantamera

Senast publicerad: 2022-02-08

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.
Vi använder kakor (cookies) på samiljo.se. Genom att klicka på "Jag godkänner kakor" samtycker du till användningen av kakor. Läs mer Jag godkänner kakor Jag godkänner inte kakor