Glasförpackningar

De tomma glasförpackningarna läggs löst i avsett fack för glasförpackningar, antingen i ditt FNI-kärl, miljörum eller på en Återvinningsstation (ÅVS).

Glasförpackningar sorteras som antingen som ofärfat glas eller färgat glas beroende på vilket det tillhör. Glaset hålls sorterat hela vägen till och från Sveriges enda glaskrossanläggning i Hammar. Där krossas glaset till rätt storlek och går sedan vidare till olika ändamål beroende på dess färg och kvalité.

Det ofärgade och bruna glaskrosset körs dels till glasbruk i Småland dels för vidare transport med båt till glasbruk utanför Sverige. Vid glasbruken blir krosset till nya glasburkar och glasflaskor. Cirka 40 procent av det återvinningsbara glaset används för tillverkning av nya flaskor. 

Merparten av det gröna glaskrosset tar samma väg, men en del krossas till korn för att bli till glasullisolering. Glaskross av sämre kvalitet blir till skumglas.

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.
Vi använder kakor (cookies) på samiljo.se. Genom att klicka på "Jag godkänner kakor" samtycker du till användningen av kakor. Läs mer Jag godkänner kakor Jag godkänner inte kakor