Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara. Förpackningar innehåller värdefullt material och återvinns till nya produkter.
Om en förpackning består av flera material som inte går att separera sorteras den efter det material som den består mest av. Korkar, lock och andra delar som är lätta att ta av sorteras för sig. Från och med 1 januari 2024 har Sveriges kommuner ansvar för förpackningsinsamlingen från hushåll och samlokaliserade verksamheter. I Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommuner har SÅM det kommunala avfallsansvaret och vi ansvarar därmed för förpackningsinsamlingen och de obemannade återvinningsstationer, ÅVS:er, som finns i kommunerna och som tidigare drivits av Förpackningsinsamlingen (FTI).
Regeringen har beslutat om nya regler som gör det enklare att sortera förpackningsavfallet. Syftet är att fler förpackningar ska återvinnas och behovet av nya råvaror minska, vilket i sin tur gynnar den gröna omställningen genom lägre koldioxidutsläpp. Senast 1 januari 2027 ska alla hushåll i Sverige enligt lag ha fastighetsnära insamling i separata fraktioner av pappersförpackningar, plastförpackningar, ofärgat- respektive färgat glas och metallförpackningar.
Glasförpackningar sorteras som antingen som ofärgat glas eller färgat glas beroende på vilket det tillhör. Glaset hålls sorterat hela vägen till och från Sveriges enda glaskrossanläggning i Hammar. Där krossas glaset till rätt storlek och går sedan vidare till olika ändamål beroende på dess färg och kvalité.
Det ofärgade och bruna glaskrosset körs dels till glasbruk i Småland dels för vidare transport med båt till glasbruk utanför Sverige. Vid glasbruken blir krosset till nya glasburkar och glasflaskor. Cirka 40 procent av det återvinningsbara glaset används för tillverkning av nya flaskor. Merparten av det gröna glaskrosset tar samma väg, men en del krossas till korn för att bli till glasullisolering. Glaskross av sämre kvalitet blir till skumglas.
Lämnas till: Avfallsutrymme i flerbostadshus, FNI-kärl, Återvinningsstation.
• Konservburkar
• Aluminiumfolie
• Tomma sprayburkar*
• Metalltuber
• Kapsyler
• Lock av metall
* utan farosymbolerna för farligt avfall
Du får endast lägga metallförpackningar i kärlet för metallförpackningar, inte andra metallsaker som spik, skruv eller stekpannor. Den sortens metall räknas istället som grovavfall och lämnas på återvinningscentralen.
Lämnas till: Avfallsutrymme i flerbostadshus, FNI-kärl, Återvinningsstation.
På Värnamo återvinningscentral finns Pantamera Express där du enkelt tömmer hela säckar med burkar och PET-flaskor i ett fack. På ett par minuter tar automaten emot 100 förpackningar och du kan välja mellan flera utbetalningssätt.
Lämnas till: Pantautomat
Töm pappersförpackningen och lägg den löst i kärlet. Pappersförpackningar med skruvkork av plast sorterar du som pappersförpackning. Korken separeras från pappret i återvinningsprocessen.
Du får endast lägga pappersförpackningar i kärlet för pappersförpackningar, inte andra saker gjorda av papper. De räknas istället som grovavfall och lämnas på återvinningscentralen.
Lämnas till: Avfallsutrymme i flerbostadshus, FNI-kärl, Återvinningsstation.
Töm plastförpackningen och lägg den löst i kärlet.
• Matförpackningar
• Plastflaskor
• Små dunkar och sylthinkar
• Schampoo- och balsamförpackningar
• Plastpåsar
• Plastbärkassar
• Plastfolie
• Chipspåsar
• Frigolit
Du får endast lägga plastförpackningar i kärlet för plastförpackningar, inte andra saker gjorda av plast. De räknas istället som grovavfall och lämnas på återvinningscentralen.
Lämnas till: Avfallsutrymme i flerbostadshus, FNI-kärl, Återvinningsstation.
Under begreppet returpapper samlas mer eller mindre använt papper. Ibland delas returpapper in i mindre fraktioner som tidningar och papper. Returpapper läggs löst i kärlet. Häftklamrar, spiraler och dylikt behöver du inte ta bort från tidningar eller block.
Tänk på att ta bort eventuell plast runt tidningar och att kuvert och post-it lappar sorteras som restavfall.
Lämnas till: Avfallsutrymme i flerbostadshus, FNI-kärl, Återvinningsstation.
Sidan uppdaterades senast: