Gällande lagar och regler för avfallshantering

Här ges en översikt över gällande lagar och regler för avfallshantering i Sverige och i SÅM:s medlemskommuner.

Avfallsdirektivet

Avfallsdirektivet (2008/98/EG) Länk till annan webbplats. beslutades i EU 2008 och ändrades 2018 genom det så kallade avfallspaketet. Målet med avfallsdirektivet är bland annat minskade avfallsmängdet, ökad återvinning samt en förbättrad avfallshantering.

MILJÖBALKEN

Miljöbalken (1998:808) Länk till annan webbplats. är den första svenska samlingen med miljölagar. Regler om avfallshantering hittar du främst i miljöbalkens 15 kapitel. Miljöbalken vill visa att du har ett ansvar för hur du tar hand om naturen. I den finns bestämmelser för hur du ska bidra till att skapa en hållbar utveckling för nuvarande och kommande generationer.

AVFALLSFÖRORDNINGEN

Avfallsförordningen (2020:614) Länk till annan webbplats. innehåller bestämmelser om avfall, avfallets hantering och avfallsförebyggande åtgärder. Här finns också information om klassificering av avfall med mera.

FÖRORDNINGar om producentansvar

Producentansvaret innebär i korthet att den som gör en produkt tillgänglig på marknaden ansvarar och betalar för att den tas omhand efter användning, till exempel genom insamling och återvinning. I Sverige finns flera förordningar om producentansvar för olika produkter, här listar vi de förordningar som är mest aktuella för SÅM:s verksamhet:

Läs mer om producentansvar hos Naturvårdsverket. Länk till annan webbplats.

Lokal rENHÅLLNINGSORDNING

Renhållningsordningen består av en kommunal avfallsplan och kommunala avfallsföreskrifter. Dessa dokument beskriver regler och strategiska planer för hanteringen av hushållens avfall, så kallat kommunalt avfall. Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommuner har upprättat en gemensam renhållningsordning som beslutas i respektive kommuns fullmäktige.

Avfallshierarkin

Avfallshierarkin, eller avfallstrappan, är gemensam för hela EU och visar prioritetsordningen för lagstiftning och insatser inom avfallsområdet. Enligt avfallshierarkin ska avfall alltid först och främst förebyggas. Om det ändå uppstår avfall ska det behandlas på ett miljö- och hälsomässigt säkert sätt.

SÅM vill bidra till en långsiktigt hållbar utveck­ling och strävar efter att ta vår region högre upp i avfallstrappan mot mer förebyggande, återanvändning och återvinning.

Avfallstrappan som visar avfallsheirarkin, Deponera, energiutvinna, återvinna, återanvända och minimera. Minimera avfall är översta steget på trappan och det steg vi strävar mot.

1. Minimera
Enligt avfallstrappan bör vi i första hand se till att det skapas så lite avfall som möjligt. Det är det bästa sättet att minska användningen av jordens resurser och påverkan på miljön. Särskilt viktigt är det att minimera mängden farligt avfall. Läs mer om avfallsminimering på sopor.nu. Länk till annan webbplats.

2. Återanvända
Det avfall som faktiskt finns ska vi försöka återanvända, till exempel genom att laga, skänka eller sälja det som vi inte har behov av längre. Pantflaskor i glas är ett exempel på återanvändning.

3. Materialåtervinna
När återanvändning inte är möjligt ska vi återvinna materialet. Det gör vi idag bland annat med förpackningar och tidningar men också genom kompostering eller rötning av matavfall och trädgårdsavfall.

4. Energiåtervinna
Om avfallet inte kan återvinnas på något annat sätt är det bäst att återvinna energi ur restavfallet genom förbränning - som ger fjärrvärme och el.

5. Deponera
Det sista steget är att deponera det som inte kan användas på något annat sätt, till exempel gips och klinkers. Deponi ska så långt som möjligt undvikas eftersom det deponerade avfallet försämrar både miljö och klimat.

Senast publicerad: