Här ges en snabb översikt över de förändringar som nyligen genomförts eller är på gång inom svensk avfallslagstiftning, med information om vad förändringen innebär för dig.
1 juli: Avfallsabonnemanget FNI blir obligatoriskt.
Avfallsabonnemanget fastighetsnära insamling, FNI, blir obligatoriskt för villa- och fritidshusabonnenter i Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommuner från och med andra halvan av 2023. Beslutet tas i respektive kommuns fullmäktige för att uppfylla kommande lagkrav gällande matavfallsutsortering (2024) och fastighetsnära insamling av förpackningar (2027).
Vad innebär detta för mig?
För dig som bor i villa eller fritidshus
Förändringen innebär att du som äger en villa eller ett fritidshus per automatik får ett abonnemang för fastighetsnära insamling.
Läs mer om avfallshämtning för dig som bor i villa eller fritidshus.
1 januari: Obligatorisk utsortering av matavfall.
Från och med den 1 januari 2024 är det obligatoriskt för såväl hushåll som verksamheter att sortera ut matavfall. Utsorteringskravet omfattar även ätlig olja och flytande fett, men inte annat flytande bioavfall.
Läs mer i Avfallsförordningen (SFS 2022:1871). Länk till annan webbplats.
1 januari: Sveriges kommuner ansvarar för insamling av förpackningsavfall.
Sveriges kommuner tar över ansvaret för insamling av förpackningsavfall från hushåll. I Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommuner är det Samverkan Återvinning Miljö som ansvarar för insamlingen.
Vad innebär detta för mig?
För hushåll
Lagändringarna innebär att alla hushåll ska sortera sitt matavfall. Förpackningsavfall lämnas som vanligt i ditt FNI-kärl, miljöutrymme i flerbostadshus eller återvinningsstation.
För fastighetsägare
Fastighetsägare ansvarar för att de boende har möjlighet att sortera sitt matavfall. Fastighetsägare till flerbostadshus som har förpackningsinsamling via en privat entreprenör behöver se till att den anlitade entreprenören är godkänd av SÅM.
För verksamheter
Kravet på utsortering av matavfall omfattar även verksamheter. Verksamheten behöver ha ett abonnemang för avfallshämtning hos SÅM.
31 december: Obligatorisk utsortering av fiskeredskap.
Den som har avfall som utgörs av fiskeredskap ska sortera ut avfallet från annat avfall. Avfallet ska samlas in separat på ett sätt som främjar återanvändning eller materialåtervinning.
Läs mer i Förordning om producentansvar för fiskeredskap (SFS 2021:1001). Länk till annan webbplats.
Vad innebär detta för mig?
För hushåll
Fiskeredskap som inte kan återanvändas ska sorteras och lämnas till en återvinningscentral.
För verksamheter
Fiskeredskap som är avsett att användas i yrkesmässig verksamhet och inte kan återanvändas ska sorteras och lämnas till en producentansvarsorganisation.
1 januari: Obligatorisk utsortering av textilavfall.
Den som har textilavfall ska sortera ut det från annat avfall och förvara det skilt från annat avfall från och med den 1 januari 2025.
Läs mer i Avfallsförordningen (SFS 2023:908). Länk till annan webbplats.
Vad innebär detta för mig?
För hushåll
Lagändringen innebär att textilier inte längre får slängas i restavfallet hemma. På flera av våra återvinningscentraler och återvinningsstationer finns det gröna boxar för insamling av textilier.
För verksamheter
Lagändringen omfattar även textilavfall från verksamheter, men inte från grossister eller tillverkning av textilier. Mindre mängd textilier kan lämnas i avsedda boxar på återvinningscentralen. Vid större mängd textilier, kontakta SÅM.
1 januari: Fastighetsnära insamling av förpackningar.
Senast 1 januari 2027 ska alla hushåll i Sverige enligt lag ha fastighetsnära insamling i separata fraktioner av pappersförpackningar, plastförpackningar, ofärgat- respektive färgat glas och metallförpackningar.
Vad innebär detta för mig?
För hushåll
Lagändringarna innebär att alla hushåll ska ha möjlighet att lämna sitt förpackningsavfall i närheten av sitt boende.
För fastighetsägare
För att SÅM ska kunna möjliggöra fastighetsnära förpackningsinsamling för alla flerbostadsfastigheter till senast 1 januari 2027, kommer införandet att ske successivt under åren 2025-2026.
Senast publicerad:
KONTAKTA OSS
Telefon kontaktcenter: 010 - 414 47 00
Epost: kontakt@samiljo.se