Hållbart julpyssel

Julen är för många en riktig pysselhögtid. Vill du uppdatera ditt julgranspynt svämmar internet över av beskrivningar på allt från torkade apelsinskivor till broderade jullandskap. Här har vi samlat ett par pyssliga tips!

Gör ett julgranshänge av boksidor

Knapp: Expandera för svar

Med hjälp av några sidor ur en gammal bok, en sax och lite sytråd kan du enkelt pyssla ihop ett fint julgranshänge i form av till exempel en julgran.


Du behöver:
En gammal bok
Nål och tråd


Så gör du:
Rita en mall av exempelvis en julgran på ett lite tjockare papper. Använd mallen för att klippa ut 8 likadana julgranar av boksidorna. Sy ihop de 8 boksidorna från stammen till toppen, för hand eller med en symaskin. Lämna en bit tråd i toppen så att du kan hänga upp julgranen. Färdigt!

Gör en apelsingirlang

Knapp: Expandera för svar

En apelsingirlang är både vacker och sprider en härligt julig doft, i alla fall medan de torkas. Den är dessutom enkel att göra!

Du behöver:
Ett par apelsiner
En ugn
Snöre

Så gör du:
Skiva apelsinerna i ca 3-4 mm tjocka skivor. Det är viktigt att skivorna är hela både i köttet och skalet. Lägg skivorna på en plåt och låt torka i ugnen på 90 grader (varmluft) i 3-4 timmar. När apelsinskivorna har svalnat träs de på ett snöre som sedan kan hängas till exempel i granen.

Gör en vacker ljusstake

Knapp: Expandera för svar

Det behöver inte vara svårt eller ta lång tid att göra en vacker ljusstake att dekorera julbordet med.

Du behöver:
En grankvist
En flaska i klarglas
Kranvatten
Ett kronljus

Så gör du:
Stoppa ned grankvisten i flaskan och fyll den med kranvatten. Sätt kronljuset i flaskan, se till att det sitter ordentligt och inte kan tippa. Färdigt!

Gör en pappersstjärna

Knapp: Expandera för svar

Med hjälp av en vacker tapet eller ett fint omslagspapper kan du enkelt göra en pappersstjärna att pynta hemmet med.

Du behöver:
En bit tapet eller presentpapper, gärna lite tjockare
Snöre
Lim eller tejp

Så gör du:
Klipp ut en rektangel av tapeten eller presentpappret, ca 45 x 80 cm. Vik pappret som ett dragspel och låt varje kant vara ungefär 1-1,5 cm lång. Knyt ett snöre i mitten av pappret. Samla ihop solfjädern och klipp kanterna så att din stjärna får spetsar. Veckla ut stjärnan och fäst ihop kanterna med hjälp av lim eller en bit transparent tejp. Färdigt!

Vill du göra en större eller mindre stjärna klipper du en större eller mindre rektangel. Genom att sätta fast en mindre stjärna i mitten av en lite större stjärna får du en fylligare pappersstjärna.

Närbild av två kottar som hänger i en snötäckt gran.

Senast publicerad:

KONTAKTA OSS

Telefon kontaktcenter: 010 - 414 47 00
Epost: kontakt@samiljo.se

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.