Hållbar sommar

Sommaren är för många förknippad med sol, bad och glass. Vi fixar i trädgården, ordnar en spontan picknick eller åker på semester. Det låter väl ganska hållbart ändå? Men det finns saker att tänka på både när du fixar i trädgården, på picknicken och inför semestern. Här har vi samlat några tips för en mer hållbar sommar.

Tips för en mer hållbar sommar!

Semestra hållbart

Knapp: Expandera för svar
  • Res med tåg eller buss. Strunta i flyg och bil, välj ett mer hållbart färdsätt som tåg eller buss när det är möjligt.

  • Välj boende med omsorg. Är det nödvändigt att bo på hotell? Det är ofta bättre och billigare att bo i tält eller inneboende i någons hem.

  • Välj klimatsmarta aktiviteter. Även aktiviteter på destinationen kan påverka klimatet, så välj med omsorg. En kryssning eller utflykt med RIB-båt är exempel på aktiviteter du bör undvika om du vill minska ditt klimatavtryck.

  • Klimatberäkna din resa. Länk till annan webbplats. På sidan klimatsmartsemester.se Länk till annan webbplats. kan du beräkna den totala klimatpåverkan från transport och boende för din resa. Bakom kalkylatorn står bland andra Centrum för turism vid Göteborgs universitet.

Återanvänd ditt trädgårdsavfall

Knapp: Expandera för svar
  • Bygg blomsterstöd av sly. Grenar och sly är perfekta att bygga eller fläta egna spaljéer och blomsterstöd av eller att använda till blompinnar.

  • Täckodla med gräsklipp. Bra och näringsrik jord är grunden för en välmående trädgård. Testa att täckodla med gräsklipp. Du kan också slänga ned en näve över matavfallet i sopkärlet. Det minskar risken för fluglarver och skadeinsekter.

  • Upphöjda rabatter med jordmassor. Använd jordmassor till att skapa spännande former i trädgården så som upphöjda odlingsbäddar eller rabatter.

  • Bygg insektshotell och -spa. Genom att lägga några stenar på varandra kan du skapa ett enkelt insektshotell. Små stenar kan även läggas i ett fat med vatten för att skapa ett insekts-spa där bin, humlor och andra insekter kan komma och släcka törsten

Det trädgårdsavfall som du inte vill eller kan återanvända är du självklart välkommen att lämna på någon av våra återvinningscentraler eller gröntippar. Tänk på att det är olagligt att lämna trädgårdsavfall i naturen och var observant på invasiva växtarter.

Hållbar picknick

Knapp: Expandera för svar
  • Skippa engångsartiklarna. Använd tallrikar, muggar och bestick som du kan diska och återanvända. Istället för att köpa take away-kaffe i pappersmugg kan du ta med dig kaffet i en termos som dessutom håller drycken varm.

  • Undvik engångsgrillar. Ta hellre med en portabel kolgrill eller välj ställen där det finns en färdigställd grillplats. Det är bättre både för miljön och ur brandsäkerhetssynpunkt.

  • Håll maten kall och ta inte med dig mer mat än du ska äta. Minska matsvinnet genom att förvara den medhavda maten rätt. Den kylda maten håller du exempelvis kall med hjälp av en kylväska. På så sätt slipper du kasta sådant som har blivit dåligt i värmen.


Och du! Kom ihåg att ta med eventuellt skräp hem. Ha en riktigt härlig picknick-sommar!

Hållbart midsommarfirande

Knapp: Expandera för svar
  • Dekorera med naturen. Pynta det dukade bordet och bind kransar av de blommor, blad och grässtrån du hittar i naturen. Det är somrigt och vackert och du behöver inte köpa snittblommor (som ofta kan ha en negativ miljöpåverkan).

  • Återbruk midsommarstången. Ska du resa en egen midsommarstång? Ett tips är att ta kontakt med förskolor eller skolor i ditt närområde. Ibland kan de ha haft sitt firande före själva midsommarafton, och har du tur kanske det finns en stomme som går att få låna. Om du istället tillverkar en egen stomme, kom ihåg att spara den efter helgen så kan den användas fler år.

  • Duka hållbart och personligt. Hoppa över alla engångsartiklar! Har du inte själv glas och porslin så att det räcker till alla kan du låna, köpa second hand eller varför inte ha knytkalas och be gästerna ta med sitt eget porslin. Förutom att det är praktiskt ger det också en härlig och personlig midsommardukning.
  • Använd mindre skålar. Mat och sommar kan vara en känslig kombination, värmen gör lätt att livsmedlens hållbarhet försämras. Försök att minska onödigt matsvinn genom att duka fram mindre skålar som du fyller på efterhand.

  • Gör en sorteringsstation. Underlätta källsorteringen genom att skapa en sorteringsstation där gästerna själva kan sortera servetter, matrester och eventuella pantburkar/glasflaskor.

Hållbar trädgård

Knapp: Expandera för svar
  • Gör smarta planteringskrukor. Visste du att tomma toalett- och hushållsrullar är perfekta planteringskrukor för frön och sticklingar? Klipp tre snitt i ena änden och vik in flikarna så att du får en botten på dina papperskrukor och fyll sedan med såjord. När det är dags att plantera ut dem i jorden eller i krukor är det bara att sätta ner dem – rullen förmultnar i jorden.

  • Märk upp i trädgårdslandet. Gamla glasspinnar i trä är perfekta för att märka upp växterna i trädgårdslandet.

  • Plantera i second handkrukor. Skapa personliga planteringar med udda krukor som du placerar i grupp. På Ge och Ta finns ofta krukor som du är välkommen att hämta gratis. Du kan också hitta fina krukor i olika färger och former second hand. Kom ihåg att borra hål i botten av krukorna om de ska stå utomhus, så att de har god dränering. Det går också bra att lägga i lecakulor eller några nävar grovt grus i botten.

  • Vattna med en PET-flaska. Skapa smart bevattning med en PET-flaska. Klipp av flaskan på hälften och gör ett litet hål i korken. Stoppa sedan ner flaskan upp och ner i krukan och fyll med vatten. Lätt som en plätt och ett bra sätt att slippa vattna varje dag vid varmt väder.

  • Lys upp med ljuslyktor. Tåliga och fina ljuslyktor för kvällsmyset utomhus kan du skapa av urdiskade glasburkar i olika former och storlekar.

  • Ta hand om dina trädgårdsredskap. Genom att rengöra och vårda dina trädgårdsredskap någon gång emellanåt håller de längre. Att använda såpa är snällt mot miljön och fungerar bra. Torka av och glöm inte att olja in eventuella trädetaljer.

Senast publicerad:

KONTAKTA OSS

Telefon kontaktcenter: 010 - 414 47 00
Epost: kontakt@samiljo.se