Minska textilavfallet

2019-11-14

Kampanjen ”Europa minskar avfallet” pågår just nu för elfte året i rad. Vi kommer att delta genom att anordna insamling av textilier under två veckors tid. Syftet är att, med hjälp av kommuninvånarna, minska textilavfallet.

Europa minskar avfallet är ett EU-projekt som pågått sista veckan i november sedan 2009. Avfall Sverige, som är nationell samordnare, har i år beslutat att fokusera på att minska just textilavfallet. I Sverige slängs, enligt Naturvårdsverket, ungefär 7,5 kilo textilier per person och år. Ungefär hälften av detta är i så pass bra skick att det skulle kunna användas av någon annan. Detta är alarmerande siffror, och något som vi på SÅM vill att vi ska hjälpas åt att förändra.


Lämna textilier på återvinningscentralen

Vi kommer under vecka 47 och vecka 48 att ställa upp containrar på återvinningscentralerna i Vaggeryd, Mossarp, Gynnås och Stomsjö, dit invånarna kan komma och lämna både hela och trasiga textilier. Det som samlats in tas sedan omhand av Human Bridge, som sorterar textilierna och skickar dem vidare till människor som lever i fattigdom, är på flykt från krig och oroligheter, eller till försäljning för att finansiera sina biståndsinsatser. Oavsett vilken väg det insamlade materialet tar möjliggör det biståndsinsatser till mottagare i utsatta länder världen över.

Under kampanjveckorna kommer man alltså att kunna lämna hela och trasiga kläder, underkläder, sängkläder, handdukar, hushållstextilier, skor (endast hela), hattar, filtar, handväskor, bälten och accessoarer förpackat i säckar eller påsar.

Efter kampanjen återgår de olika återvinningscentralerna till ordinarie insamling. Men vi hoppas att denna typ av textilinsamling ska kunna bli standard på samtliga återvinningscentraler inom en inte alltför avlägsen framtid.

På torsdag den 18/6 stänger Kontaktcenter telefonen kl.12.00, midsommarafton är Kontaktcenter stängt. Återvinningscentralerna är stängda på midsommarafton och midsommardagen. Observera att vissa återvinningscentraler har avvikande öppettider även på torsdag den 18/6, besök sidan för respektive återvinningscentral på www.samiljo.se/sorteringochatervinning/atervinningscentraler. För en del abonnenter kommer sophämtningen att tidigareläggas en dag pga. inkörning av midsommar, ställ fram ditt kärl och låt stå tills det blivit tömt.
Vi har just nu problem med vår telefonväxel på grund av ett systemfel hos vår operatör. Du når oss via e-post: kontakt@samiljo.se. För akuta ärenden ring Vaggeryds kommun 0393 - 67 80 00.
Vi har just nu stora problem med förseningar när det gäller sophämtningen. Inkörning sker löpande och kommer även ske under kvällar och helger. Se vilka områden det gäller under "Aktuella driftstörningar" på startsidan.