Matavfallspåse till din frukt och grönt -
nu i butik!

2019-11-21

SÅM och ICA Kvantum Gislaved har påbörjat ett nytt samarbete för att hjälpas åt att minska på plasten. Från och med fredagen den 29 november kommer du att kunna plocka din frukt och grönt i en matavfallspåse istället för en plastpåse.

Vi på SÅM är glada över att nu tillsammans med ICA Kvantum i Gislaved kunna erbjuda matavfallspåsar i butik som alternativ till plastpåsar vid avdelningen för frukt och grönt. Plast är ett i många fall viktigt och funktionellt material, men plastkonsumtionen ökar hela tiden och plast är idag en av de vanligaste källorna till nedskräpning. Vi behöver därför arbeta för en mer hållbar användning av plast, och en del i detta är att hitta alternativa material i de fall det är möjligt.

De papperspåsar vi i våra kommuner använder till matavfall är tillverkade på sådant sätt att de försvinner i rötningsprocessen när matavfallet omvandlas till biogas. Vi är därför glada över att kunna öka användningsområdet genom att erbjuda dem till frukt och grönt i butik. När man sedan kommer hem använder man påsen till att slänga sitt matavfall i.

Det kommer dessutom finnas möjlighet att hämta matavfallspåsar i buntar i butiken hem om det börjar ta slut hemma.

Vi på SÅM vill med detta samarbete öka servicen till våra abonnenter, samtidigt som vi
tillsammans med ICA Kvantum Gislaved hoppas kunna minska på plasten. Vår förhoppning är att vi ska
kunna erbjuda matavfallspåsar i fler butiker framöver, men vi börjar med en sex månaders provperiod
på ICA Kvantum Gislaved.

På torsdag den 18/6 stänger Kontaktcenter telefonen kl.12.00, midsommarafton är Kontaktcenter stängt. Återvinningscentralerna är stängda på midsommarafton och midsommardagen. Observera att vissa återvinningscentraler har avvikande öppettider även på torsdag den 18/6, besök sidan för respektive återvinningscentral på www.samiljo.se/sorteringochatervinning/atervinningscentraler. För en del abonnenter kommer sophämtningen att tidigareläggas en dag pga. inkörning av midsommar, ställ fram ditt kärl och låt stå tills det blivit tömt.
Vi har just nu problem med vår telefonväxel på grund av ett systemfel hos vår operatör. Du når oss via e-post: kontakt@samiljo.se. För akuta ärenden ring Vaggeryds kommun 0393 - 67 80 00.
Vi har just nu stora problem med förseningar när det gäller sophämtningen. Inkörning sker löpande och kommer även ske under kvällar och helger. Se vilka områden det gäller under "Aktuella driftstörningar" på startsidan.