Varje förpackning gör skillnad!

Vi måste alla lägga i en högre växel för att minska förpackningsavfallet. För att framtida generationer ska kunna ha samma möjligheter som vi, krävs det att vi alla hjälps åt. Att sortera avfallet är viktigt, men vi behöver också minska den totala avfallsmängden.

Att minska mängden avfall kan kännas svårt, men små åtgärder kan göra stor skillnad. När du handlar i vardagen kan du tänka på att välja produkter utan onödiga förpackningar. Fråga gärna efter förpackningsfria alternativ där du handlar. Det gör skillnad!

Köp inte mer än du behöver. Det gäller både livsmedel, prylar och kläder. Planera dina inköp och måltider för minskat matsvinn, låna böcker från biblioteket, handla second hand och låna verktyg av andra. Genom att använda flergångsprodukter istället för engångsgrejer slipper du onödiga utgifter och klimatet slipper onödig belastning.

Genom att utnyttja resurserna effektivt, förändra konsumtionsmönster och förlänga produkters användningstid kan mängden avfall minskas.

Avfall är en värdefull resurs

Oavsett hur mycket vi försöker minimera mängden avfall är det ofrånkomligt att visst avfall ändå uppstår. Det avfallet ska sorteras och återvinnas. Ju bättre ditt avfall är sorterat desto större möjligheter finns det att använda materialen på nytt. Avfall är en resurs som kan göra nytta många gånger. Dina förpackningar blir till nya förpackningar. Genom att utnyttja resurserna effektivt, förändra konsumtionsmönster och förlänga produkters användningstid kan mängden avfall minskas. Varje förpackning gör skillnad!

Du Gör skillnad!

Små förändringar i din vardag kan göra stor skillnad för att minska mängden avfall. På så sätt bidrar du till en bättre miljö och en hållbar utveckling för framtiden. Välj den nivå och åtgärd som passar dig!

För nybörjaren

 1. Välj bort reklamen genom att sätta upp en "Ingan reklam, tack"-skylt på brevlådan.
 2. Välj en bärkasse som du kan använda gång och gång, istället för att köpa nya påsar varje gång du handlar.
 3. Välj kranvatten istället för att köpa vatten på flaska.
 4. Välj bort engångsartiklar som exempelvis pappersmuggar eller engångsbestick.
 5. Välj flergångspåsar för frukt och grönt.
 6. Sluta använda sköljmedel.
 7. Prata med kollegor och vänner om vad du gör!

När du fått upp farten

 1. Välj flergångslåda när du köper hämtmat.
 2. Välj att reparera saker som gått sönder, istället för att köpa nytt.
 3. Välj bort överförpackade varor, det vill säga produkter med flera förpackningslager.
 4. Välj att köpa tvål, schampo och balsam i fast form istället för flytande.
 5. Välj att köpa second hand.
 6. Välj att behålla dina prylar, möbler och kläder längre.
 7. Välj flergångsalternativ till folie och fryspåsar.

NÄR DU VILL MAXIMERA - utmana dig själv!

 1. Väg allt ditt avfall under en veckas tid. Vad slänger du mest respektive minst av? Varför ser det ut så? Kan du minska ditt avfall?
 2. Bygg ett nätverk av vänner, kollegor och grannar där ni kan låna saker av varandra - verktyg, trädgårdsredskap, böcker och leksaker.
 3. Välj att enbart handla förpackningsfritt! Fråga efter förpackningsfria alternativ där du handlar.
Två barn leker i ett skepp av kartong. Foto: Kuzmichstudio

Fler nyheter

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.