Återbrukskonceptet har skänkt över 5 000 kr till välgörande ändamål

I januari 2023 inledde Samverkan Återvinning Miljö ett samarbete med Tradera. Syftet var att ge enstaka prylar av värde ett nytt liv och samtidigt bidra till välgörande ändamål. Samarbetet startades som ett försök i liten skala men har under året sakta skalats upp. Nu har över 5 000 kr skänkts till Cancerfonden.

På återvinningscentralerna i GGVV-regionen finns goda samarbeten med lokala second hand-aktörer som har möjlighet att hämta saker som lämnats in till Ge och Ta, för vidare försäljning. Sedan januari 2023 säljer SÅM enstaka prylar av värde genom Tradera som ett komplement. Genom samarbetet med Donera med Tradera får prylarna nytt liv samtidigt som intäkterna går till välgörande ändamål.

Samarbetet startades som ett försökt i liten skala på återvinningscentralen i Gislaved men har under året sakta skalats upp till att nu omfatta flera av SÅM:s återvinningscentraler. Fram till oktober 2023 har ca 10 objekt sålts genom Donera med Tradera och över 5 000 kr har skänkts till Cancerfonden.

- Det är roligt att det går bra med Tradera-konceptet, att vi kan ge prylar ett nytt liv och samtidigt bidra till välgörande ändamål, säger Jonatan Rosenquist, förbundsdirektör Samverkan Återvinning Miljö.

- Konceptet ska utvärderas och därefter får vi titta på hur vi kan utveckla det ytterligare, exempelvis genom att införa det på fler av våra återvinningscentraler, fortsätter han.

Precis som tidigare finns märkta platser där du som privatperson kan lämna det du har över och hämta det du behöver. Det som lämnas till Ge och Ta kan komma att hämtas av lokal second hand-aktör eller säljas till förmån för välgörande ändamål på Tradera. Just nu går intäkterna till Cancerfonden, men det finns många organisationer med olika inriktningar anslutna till Traderas samarbetspart Pennybridge, varför vald mottagare kan komma att ändras med tiden.

Att ta tillvara på de resurser som redan finns är en viktig nyckel för att skapa en hållbar framtid. Genom att välja återbruk när det är möjligt kan vi bidra till att minska behovet av nytillverkning och spara på såväl naturresurser som mängden koldioxidutsläpp, föroreningar och avfall. Alla kan vara med i omställningen till en mer cirkulär ekonomi genom att välja andra hand i första hand. Tillsammans skapar vi en hållbar framtid!

Pressbild Tradera

Fler nyheter

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.