UF- företag gör pilotprojekt på gynnås återvinningscentral

Tre gymnasieungdomar har startat Noll Deponi UF för att hjälpa Sveriges återvinningscentraler. Med sitt projekt, som går ut på att separera planglaset från fönsterramarna med en automatiserad maskin, har de tagit sig hela vägen till SM för UF-företag. Nu får vi på SÅM vara med i pilotprojektet då de ska de testköra sin maskin på Gynnås återvinningscentral. Fredag 1 april kommer testet att filmas.

Gymnasieeleverna och unga företagarna Emil Falk, Lucas Rundén och Selma Hästmark från Gnosjöandans kunskapscentrum vill hjälpa till att underlätta för återvinningscentralerna och kom fram till att fönster är väldigt svåra att återvinna. De ska nu testköra sin maskin på Gynnås återvinningscentral i Gnosjö som en del av sitt pilotprojekt. Vi på SÅM är väldigt glada över att vara en del av detta projekt.

Idén är att hjälpa Sveriges återvinningscentraler att minska mängden avfall som grävs ner (deponi) med 50 %. För att återvinna fönster har Noll Deponi tagit fram en innovativ och unik lösning som knyter an till Gnosjöandan. Maskinen som de tillverkat krossar glaset i fönstret för att möjliggöra en separation av fönsterkarmen och glasrutan.

testet på gynnås kommer att filmas fredag 1 april

Vi vill även informera om att Noll Deponi kommer filma när maskinen testas, så filmkameror kommer finnas på plats på Gynnås återvinningscentral fredag 1 april. Syftet är inte att filma besökare men viss möjlighet att komma med på bild eller ljudupptagning kan ändå finnas.

Fler nyheter

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.