Pantamera express till stomsjö återvinningscentral

I slutet av mars kommer Pantamera Express, en så kallad en storpantarautomat att installeras på Stomsjö återvinningscentral i Värnamo. Med detta får privatpersoner, föreningar och verksamheter möjlighet att snabbt och enkelt panta stora volymer tomburkar och PET-flaskor.

I Pantamera Express kan du tömma hela säckar med flaskor och burkar, automaten sköter resten. På bara ett par minuter sorterar och räknar den ett hundratal förpackningar.

VAD KAN JAG PANTA?

Alla burkar och flaskor som har ett svenskt pantmärke ingår i det svenska pantsystemet. De förpackningarna har klarat av granskningen innan de anslutits och är på så sätt garanterade att kunna återvinnas till nya burkar och flaskor. Att en förpackning kan pantas innebär att du betalar en pant för den vid inköpet, som du sedan får tillbaka när du lämnar tillbaka förpackningen.

Maskinen tar även emot importerade dryckesburkar (dock utan pantersättning), som annars utgör den allra största andelen burkar som läggs i metallåtervinningen.

En pantförpackning som pantas kan återvinnas som livsmedelsgodkänd aluminium eller plast. Det innebär att materialet kan användas till nya burkar och flaskor. Dessutom gör den slutna materialåtervinningen att vi sparar enorma mängder koldioxid.

DU KAN VÄLJA MELLAN FYRA UTBETALNINGSSÄTT av din pantersättning:

  • Insättning på bankkonto via Mobilt BankID.
  • En värdekupong som du kan handla för i din mataffär.
  • Skänka panten till någon av de föreningar som finns anslutna till föreningskonceptet.
  • Skänka panten till välgörenhet, det finns flera olika organisationer att välja mellan. Väljer du att skänka till välgörenhet utan att ange annan mottagare, kommer panten gå till SÅM:s förval, miljöorganisationen Håll Sverige rent.

För att få pengarna till ditt konto behöver du ladda ner appen ”Minpant” och skapa ett konto, du behöver även ha ett Bank-ID.

Vilka föreningar som går att välja och alternativen att få sin pant tillgodo på, är programmerat i maskinen och administreras av Returpack.

tjäna pengar som FÖRENING

Som ideell förening finns möjlighet att kostnadsfritt anmäla sig till Pantameras föreningskoncept genom att kontakta Returpack. Ta del av mer information på Pantameras webbplats. Länk till annan webbplats.