Felsorterat i metallfacket

Det kan ibland vara svårt att veta vad som ska slängas var och vad som faktiskt är en förpackning. Många tror att det bara går efter material, vilket inte är helt rätt.

Allt som är gjort av metall ska inte slängas i metallfacket i kärl 2. Anledning till detta är att det kan vara gjort av olika sorters metall och måste därför sorteras ut på olika sätt så att det kan återvinnas så bra som möjligt.

I metallfacket har våra chaufförer märkt att det ibland hamnar sådant som inte ska vara där. Det kan vara tillexempel stekpannor, skruvar, muttrar och verktyg. Tyvärr är det så att dessa föremål förstör sopbilarna. Förutom att det ger extra jobb för våra chaufförer blir det dyrt att laga och det blir även förseningar av sophämtningen som drabbar många när bilarna går sönder.

Hur ska det sorteras?

  • Stekpannor, muttrar, skruvar och verktyg ska sorteras som metallskrot på återvinningscentralen.
  • Det som ska ligga i metallfacket är: lock av metall, kapsyler, metalltuber, aluminiumfolie, konservburkar.
  • Det som INTE ska ligga i metallfacket är bland annat: Stekpannor, skruvar, muttrar, pantburkar, verktyg, chipspåsar.

Är du osäker på hur något ska sorteras kan du alltid kolla på vår sorteringsguide A till Ö.

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.