Sortering av matavfall

Du som bor i lägenhet och som har en fastighetsägare som tagit beslut att ni ska ansluta er till utsortering av matavfall kommer inom kort att få hem material för att kunna komma igång med detta.

Förändringen innebär att du som bor i lägenhet inte längre slänger ditt matavfall i påsen för restavfall, utan att du nu slänger detta i en separat påse. I samband med uppstart får du en speciell behållare för matavfall, samt papperspåsar till denna. Restavfallet slänger du som vanligt i en plastpåse som du försluter väl innan du slänger den i sopkärlet. Matavfallet slänger du i fastighetens bruna sopkärl, restavfallet i det gröna sopkärlet. Soporna töms sedan med en tvåfacksbil som håller isär mat- och restavfall. Matavfallet transporteras till en biogasanläggning där det omvandlas till biogas och biogödsel, och restavfallet körs till förbränning och energiutvinning.

Kom ihåg att inte slänga några förpackningar i mat- eller restavfallet! Alla förpackningar av metall, plast, glas och kartong, samt returpapper lämnas som vanligt till en återvinningsstation, eller i miljörummet, om er fastighet har ett sådant.

Så här kommer du igång


FRÅGOR OCH SVAR

Vad räknas som matavfall?

Knapp: Expandera för svar

Matavfall är sådant som blir över och inte kan sparas då du lagar mat eller har ätit.

Exempel på matavfall:
Skal och rester från grönsaker, frukt och rotsaker.
Kött-, fisk-, och skaldjursrens.
Pasta
Ris
Brödkanter
Teblad
Tepåsar
Vissna blommor
Äggskal
Ost och pålägg
Godis och choklad
Hushållspapper
Servetter
Kaffesump
Kaffefilter
Bröd, kex och kakor

Använd gärna vår sorterguide

Vad är restavfall?

Knapp: Expandera för svar

Restavfall är det som blir över när du sorterat ut matavfall, förpackningar och tidningar. Avfallet ska precis som tidigare vara väl förpackat i knuten påse. Om fatisgheten har vanliga kärl (och inte container) slänger du påsen i det gröna kärlet i miljörummet. Tvåfacksbilen hämtar upp avfallet och lägger det i det större facket. Restavfallet körs till förbränning och energiutvinning.

Vad händer med matavfallet?

Knapp: Expandera för svar

Matavfallet transporteras till en biogasanläggning i Halmstad där det genom rötning omvandlas till biogas och biogödsel. Läs mer här.

Vad händer med restavfallet?

Knapp: Expandera för svar

Restavfallet körs till förbränning och energiutvinning i antingen Halmstad eller Ljungby.

Läs mer här.

Vad händer om jag sorterar fel?

Knapp: Expandera för svar

Om annat än matavfall slängs i matavfallspåsen så kan hela lasset med insamlat matavfall i den sopbilen förstöras, vilket innebär att det måste köras till förbränning istället för att omvandlas till biogas. Det är därför viktigt att rätt avfall hamnar på rätt plats. Läs mer i sorterguiden. Är du osäker så kontakta gärna oss!

Hur får jag fler matavfallspåsar?

Knapp: Expandera för svar

När du behöver fler matavfallspåsar - kontakta din hyresvärd, eller hämta själv på återvinningscentralen.

Sophämtningen sker enligt ordinarie planerad tömningsdag torsdag den 13/5 (Kristi Himmelsfärdsdag). Se din aktuella tömningsdag i hämtningskalendern på hemsidan. Samtliga återvinningscentraler är stängda torsdag den 13/5.
Vi har just nu problem med vår telefonväxel på grund av ett systemfel hos vår operatör. Du når oss via e-post: kontakt@samiljo.se. För akuta ärenden ring Vaggeryds kommun 0393 - 67 80 00.
Vi har just nu stora problem med förseningar när det gäller sophämtningen. Inkörning sker löpande och kommer även ske under kvällar och helger. Se vilka områden det gäller under "Aktuella driftstörningar" på startsidan.
Besök inte våra återvinningscentraler om det inte är absolut nödvändigt. Följ Folkhälsomyndighetens allmänna lokala råd. Vänta med att slänga ditt grovafall om det inte är absolut nödvändigt.
Genom att klicka på "Jag godkänner kakor" samtycker du till användningen av cookies och liknande teknik från SÅM. Läs mer Jag godkänner kakor Jag godkänner inte kakor