Återbrukskonceptet Ge och Ta

SÅM vill arbeta aktivt för att minska avfallet i GGVV-regionen. Ge och Ta är ett enkelt återbrukskoncept för att det ska vara lätt att välja återbruk. Konceptet finns på flera av våra återvinningscentraler.

I Ge och Ta ingår avfall som virke, sten och tegel men också reservdelar till hushållsmaskiner så som ugnsgaller, bestickkorgar och microtallrikar. Utöver detta finns även krukor, böcker och i viss mån saker som de second handverksamheter vi samarbetar med väljer att inte sälja, men som fortfarande är viktiga resurser att ta om hand och använda på nytt. Exakt vad som finns och i vilken omfattning kan i viss mån variera mellan anläggningar och över tid eftersom det styrs av vilka material och saker som lämnas in.

VÄLJ ANDRA HAND I FÖRSTA HAND

Ge och Ta skapar vi tillsammans – för att konceptet ska fungera behöver vi hjälpas åt att tänka ”i andra hand i första hand”, genom att både lämna och att välja återbrukat material. Att ta tillvara på de resurser som redan finns är en viktig nyckel för att skapa en hållbar framtid. Genom att välja återbruk när det är möjligt kan vi bidra till att minska behovet av nytillverkning och spara på såväl naturresurser som mängden koldioxidutsläpp, föroreningar och avfall.

Ha gärna Ge och Ta i åtanke nästa gång du åker till återvinningscentralen för att lämna byggavfall eller något annat som ryms inom Ge och Ta. Är det du ska lämna i bra skick och skulle kunna användas på nytt? Prata gärna med någon av våra medarbetare på återvinningscentralen om du är osäker.

Donera med Tradera

Som ett komplement till second hand säljs vissa saker genom Donera med Tradera. Överskottet doneras till ett välgörande ändamål. Det är personalen på återvinningscentralen som avgör vad som går till försäljning på Tradera.

Du hittar våra aktuella auktioner på Tradera här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

VIKTIGT ATT VETA OM GE OCH TA:

  • Ge och Ta ger dig som privatperson möjlighet att kostnadsfritt lämna och hämta mindre mängder återbruksmaterial för eget behov/egen användning.

  • Det material/de saker du lämnar ska vara i gott skick.

  • Du får välja och hämta material vid de stationer/fraktioner där skyltar för Ge och Ta finns uppsatta. Du får inte plocka från containrar eller andra högar.

  • Det du lämnar till Ge och Ta kan komma att hämtas av second hand-aktör eller säljas via Donera med Tradera.

  • Återvinningscentralens medarbetare har rätt att flytta material som slängts i containrar/högar till Ge och Ta. Vill du inte att ditt avfall ska gå till återbruk, så ska det göras obrukbart innan det slängs.

  • Material och saker som lämnas på Ge och Ta är begagnade och har inte funktionstestats, vilket innebär att du tar hem materialet i befintligt skick och på egen risk.

GE OCH TA FINNS IDAG PÅ FÖLJANDE ÅTERVINNINGSCENTRALER:

En gallerbur på en återvinningscentral där det står ugnsplåtar och ugnsgaller. På buren sitter ett anslag för Ge och Ta med texten Varsågod! Plåtar, galler, bestickkorgar, microtallrikar.

Frågor och svar

Vad kan jag hämta/lämna på Ge och Ta?

Knapp: Expandera för svar

I Ge och Ta ingår avfall som virke, sten och tegel men också reservdelar till hushållsmaskiner så som ugnsgaller, bestickkorgar och microtallrikar.

Utöver detta finns även krukor, böcker och i viss mån saker som de second hand-verksamheter vi samarbetar med väljer att inte sälja, men som fortfarande är viktiga resurser att ta om hand och använda på nytt.

Exakt vad som finns och i vilken omfattning kan i viss mån variera mellan anläggningar och över tid eftersom det styrs av vilka material och saker som lämnas in. Observera att det du lämnar till Ge och Ta kan komma att hämtas av second hand-aktör eller säljas via Tradera (överskottet går till välgörande ändamål).

Läs mer om återbrukskonceptet Ge och Ta.

Sidan uppdaterades senast:

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.