Hemkompostering

En stor del av ditt hushållsavfall består av komposterbart organiskt material. Genom att hemkompostera kan du bidra till att minska mängden sopor, och genom att omvandla ditt köksavfall till kompostjord som du sedan kan använda i din trädgård skapar du ditt eget lokala kretslopp.

Börja hemkompostera

Först behöver du bestämma om du vill kompostera enbart trädgårdsavfall, eller både trädgårds- och matavfall. Om du vill kompostera trädgårdsavfall så kan du göra detta utan tillstånd. Matavfallskompostering kräver däremot att du lämnar in en anmälan till den nämnd i din kommun som ansvarar för tillsyn gällande avfallsfrågor. Om du är osäker på var du ska vända dig, kontakta oss.

För kompostering av enbart trädgårdsavfall räcker det med en oisolerad trädgårdskompost, ska du kompostera både mat- och trädgårdsavfall så behöver du skaffa en varmkompost. Kompostbehållare i olika modeller och prisklasser kan köpas på byggvaruhus, stormarknader och trädgårdsbutiker. Tänk på att en liten kompost är svårare att hålla igång och lättare fryser på vintern än en stor. En isolerad kompost bör rymma minst 200 liter, cirka 50 liter per person i hushållet.

Varmkompost

En varmkompost är en isolerad, tät kompost där skadedjur inte kan ta sig in. Den har isolerade väggar för att klara temperaturer ner till -10°C. I en varmkompost kan du lägga allt rens från kött, fisk och annan mat, äggskal, alla blad och blast från sallad, kål, morötter och andra grönsaker, kaffesump, bröd, vissna blommor och blad, burströ från smådjur och mindre mängder servetter och hushållspapper.

Välfungerande kompost

För en välfungerande kompost är det lättast att börja kompostera på våren eller sommaren. Placera komposten i skugga eller halvskugga och börja med ett rejält lager kvistar i botten. På så sätt får komposten syresättning underifrån. Tillsätt gärna lite kompostjord, stall- eller hönsgödsel, det hjälper igång processen. Låt maskar komma in och hjälpa till med nedbrytningen.Finfördela köksavfallet innan du slänger det i komposten och lägg hellre på lite och ofta än mycket och sällan. Täck nyslängt matavfall med strö: gräsklipp, sågspån, sönderrivna äggkartonger, hackad halm, torra löv, flis eller liknande. Rör om i komposten minst en gång i veckan. Färdig kompost är mörk, smulig och luktar jord. Därefter bör den eftermogna övertäckt i 2-3 månader. Det tar tid för komposten att bli färdig! I en väl fungerande varmkompost tar hela processen från avfall till kompostjord ungefär åtta till tio månader.

Sidan uppdaterades senast:

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.