Sortering

Ditt avfall kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Genom att sortera avfallet kan material återvinnas till nya produkter och farliga ämnen tas omhand på ett säkert sätt. Därmed skyddas både människor och miljö. 

Stilleben som visar olika glasflaskor.

FRÅGOR OCH SVAR

Vad kan jag slänga på återvinningscentralen?

Knapp: Expandera för svar

Återvinningscentralen är till för hushållens grovavfall och farliga avfall. På vissa återvinningscentraler kan du även lämna förpackningar och andra material som ingår i producentansvaret. Läs mer i vår sopsorteringsguide.

Vad är grovavfall?

Knapp: Expandera för svar

Grovavfall är delar av det avfall som normalt uppkommer i ett hushåll, men som inte kan lämnas i sopkärlet. Exempel på grovavfall är möbler, leksaker och andra skrymmande saker av trä, metall eller plast. Läs mer i vår sopsorteringsguide.

Vad kan jag slänga på återvinningsstationen?

Knapp: Expandera för svar

Hushållens tidningar och förpackningar av plast, papper, metall och glas kan lämnas på de återvinningsstationer som finns uppställda runtom i kommunerna. Stationerna ägs och drivs av FTI – Förpackningsinsamlingen.

Vad är det för skillnad på återvinningscentral och återvinningsstation?

Knapp: Expandera för svar

Återvinningscentralerna (ÅVC) är bemannade anläggningar som i GGVV-kommunerna drivs av SÅM, där hushåll kan lämna sitt grovavfall och sitt farliga avfall. Återvinningsstationerna (ÅVS) är obemannade anläggningar som ägs och drivs av FTI – Förpackningsinsamlingen, där hushåll kan lämna tidningar och förpackningar av plast, papper, metall och glas.

Vad är farligt avfall?

Knapp: Expandera för svar

Enkelt uttryckt kan man säga att produkter som är giftiga, explosiva, brandfarliga, frätande eller smittförande räknas som farligt avfall den dagen du vill göra dig av med dem. Dessa måste tas om hand på särskilt sätt för att inte skada människor, djur och miljö. Farligt avfall kan kategoriseras i kemiska produkter, medicin och kanyler, lampor och lysrör och elektronik och batterier. Mediciner och kanyler lämnas in på närmaste apotek, explosiva produkter lämnas till återförsäljare eller till polisen. Övrigt farligt avfall lämnas på en återvinningscentral med miljöstation.

Hur gör jag för att börja hemkompostera?

Knapp: Expandera för svar

Först behöver du bestämma om du vill kompostera enbart trädgårdsavfall, eller både trädgårds- och matavfall. Om du vill kompostera trädgårdsavfall så kan du göra detta utan tillstånd. Matavfallskompostering kräver däremot att du lämnar in en anmälan till den nämnd i din kommun som ansvarar för tillsyn gällande avfallsfrågor. Om du är osäker på var du ska vända dig, kontakta oss.

För kompostering av enbart trädgårdsavfall räcker det med en oisolerad trädgårdskompost, ska du kompostera både mat- och trädgårdsavfall så behöver du skaffa en varmkompost.

Läs mer om hemkompostering.

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.